PRISTUPNICA ZA ADVOKATSKE USLUGE


Revoltiran agresivnošću „Justicija sistemi“ d.o.o. moram u nekoliko reči da iznesem svoje gledište onoga što se dešava iza ove zavese koja se trenutno zove „Justicija sistemi“ d.o.o.

Pre svega mislim da su kolege koje su reagovale na agresivnu reklamu neke firme koja pokušava da se postavi kao posrednik između građana i advokata u pravu, te da svi moramo biti svesni da je ovo klasičan pokušaj umanjenja samostalnosti, nezavisnosti, ugleda i autoriteta jedne profesije kao što je advokatura.

Pažljivo sam pročitao saopštenje sa pres konferencije od 21.06.2016. godine gde je na pompezan način predstavljen budući rad ove firme koja će da sprovede jedinstven i novi sistem pravne zaštite.

Ako se obrati pažnja, glavni akcenat je na pružanju usluga kao što su pravni saveti, ugovori, predlozi za izvršenje, prigovori na predloge za izvršenje, predlozi ostavina, postupci pred katastrom, pred APR, opomene, zahtevi za naknadu štete, prigovori na odluku osiguravajućeg društva, ovlašćenja, vansudska poravnanja…

Ove i druge pogodnosti će se klijentima obezbediti kroz pravne usluge koje će pružati advokati koje obezbeđuje „Justicija sistemi“ d.o.o.

Kroz ovakvu ponudu se pre svega advokatura potiskuje u uslužne delatnosti, što je već sistemski i započeto kroz pripreme za izmenu Zakona o advokaturi, a ako pogledamo čl. 3. Zakona o advokaturi, videćemo da se advokatura bavi pružanjem pravne pomoći, a ne uslugama.

Ponudu koju taksativno nabrajaju glasnogovornici „Justicija sistemi“ d.o.o. je prepisan i marketinški prilagođen čl. 3. Zakona o advokaturi.

Nadalje, u velikoj sali medija centra građani su obavešteni da će kad steknu pravo na obezbeđivanje pravne podrške u svakom trenutku putem sajta ili telefona moći ovo pravo i da ostvare.

Ovakav način bi mogao da se ostvari u idealnoj situaciji gde klijent sve papire koje ima pošalje skenirane, dovoljno je elokventan i obrazovan da putem telefona objasni šta ga muči, nakon čega bi praktično bez kontakta sa strankom i obavljenog detaljnog razgovora bila pružena pravna usluga.

Građanin treba da uzme zdravo za gotovo informaciju koju dobije, a da nije ni video ko će ga zastupati ili predstavljati, a neko će postupati po zahtevu, a da nije obavio razgovor sa klijentom.

Da ne spominjem oblast krivice ili porodičnih odnosa, gde postoji odnos poverenja između advokata i građana, odnos neposrednosti i obaveze čuvanja profesionalne tajne.

Nejasno je ko će u ovoj „Justicija sistemi“ d.o.o. vršiti „trijažu“ i odrediti ko je od angažovanih advokata dovoljno sposoban da vodi predmet na zadovoljstvo korisnika „usluge“. Šta će biti ako građanin ne bude zadovoljan pruženom „uslugom“, da li će onda angažovani advokat biti na meti ili „Justicija sistemi“ d.o.o.

Svima je jasno da ovakav vid posredovanja predstavlja uzimanje novca bez bilo kakve sigurnosti i izvesnosti da će posao biti realizovan onako kako klijent očekuje.

Međutim, ono što mi je na ovoj konferenciji najviše „zapalo za oko“ je upravo rezultat nezavisnog društva za istraživanje tržišta Partner Research Solutions , gde se navodi da samo 24% građana Srbije veruje advokatima.

Ne želim da ulazim u način prikupljanja uzorka i postupak na osnovu koga su ovi istraživači došli do rezultata, ali moram da istaknem da je nejasno kako ovakav podatak može doprineti da se sprovede jedinstven i novi sistem pravne zaštite.

Potpuno je nejasno kako „Justicija sistemi“ d.o.o. može da iznese ovakve podatke, a potom da iste te advokate nudi građanima kao šansu za rešavanje njihovih problema uz njihovo posredovanje.

Kako ova „startup kompanija“ osnovana 21.06.2016. godine sa upisanim novčanim kapitalom od 1000 dinara može biti veći garant pravne sigurnosti bilo kom građaninu od advokata koji od pripravničkih dana gradi svoj autoritet na znanju, samostalnosti, nezavisnosti i pre svega poštovanju Ustava i Zakona štiteći prava i pružajući pravnu pomoć svakom ko je zatraži???

I na kraju, na nama advokatima je da zaštitimo svoju profesiju i sebe lično, a jedini način je da ignorišemo pozive i pristupnice koje nam šalju kako bi im pokazali gde im je mesto.

Autor: Advokat Boško Arsenijević, Novi Sad

1 komentar

Dodajte vaš
  1. 1
    Nenad Popović

    Trebalo bi odmah pokrenuti pred Ustavnim sudom ocenu ustavnosti i zakonitosti akta o osnivanju kao i statuta ovog pravnog subjekta, a u medjuvremenu traziti zabranu rada jer se direktno krsi zakon o advokaturi i remeti rad advokataure kao ustavne kategorije. Ovo je pokusaj da se ponovo isproba spremnost nase branse za borbu, jer nakon ovoga sledi prodor stranih firmi i unistenje domacih advokata uopste. Sada cemo imath. nastavak zamrznutog konflikta sa drzavom iz 2014-te.

+ Leave a Comment


CAPTCHA Image
Reload Image