ПРИСТУПНИЦА ЗА АДВОКАТСКЕ УСЛУГЕ


Револтиран агресивношћу „Јустиција системи“ д.о.о. морам у неколико речи да изнесем своје гледиште онога што се дешава иза ове завесе која се тренутно зове „Јустиција системи“ д.о.о.

Пре свега мислим да су колеге које су реаговале на агресивну рекламу неке фирме која покушава да се постави као посредник између грађана и адвоката у праву, те да сви морамо бити свесни да је ово класичан покушај умањења самосталности, независности, угледа и ауторитета једне професије као што је адвокатура.

Пажљиво сам прочитао саопштење са прес конференције од 21.06.2016. године где је на помпезан начин представљен будући рад ове фирме која ће да спроведе јединствен и нови систем правне заштите.

Ако се обрати пажња, главни акценат је на пружању услуга као што су правни савети, уговори, предлози за извршење, приговори на предлоге за извршење, предлози оставина, поступци пред катастром, пред АПР, опомене, захтеви за накнаду штете, приговори на одлуку осигуравајућег друштва, овлашћења, вансудска поравнања…

Ове и друге погодности ће се клијентима обезбедити кроз правне услуге које ће пружати адвокати које обезбеђује „Јустиција системи“ д.о.о.

Кроз овакву понуду се пре свега адвокатура потискује у услужне делатности, што је већ системски и започето кроз припреме за измену Закона о адвокатури, а ако погледамо чл. 3. Закона о адвокатури, видећемо да се адвокатура бави пружањем правне помоћи, а не услугама.

Понуду коју таксативно набрајају гласноговорници „Јустиција системи“ д.о.о. је преписан и маркетиншки прилагођен чл. 3. Закона о адвокатури.

Надаље, у великој сали медија центра грађани су обавештени да ће кад стекну право на обезбеђивање правне подршке у сваком тренутку путем сајта или телефона моћи ово право и да остваре.

Овакав начин би могао да се оствари у идеалној ситуацији где клијент све папире које има пошаље скениране, довољно је елоквентан и образован да путем телефона објасни шта га мучи, након чега би практично без контакта са странком и обављеног детаљног разговора била пружена правна услуга.

Грађанин треба да узме здраво за готово информацију коју добије, а да није ни видео ко ће га заступати или представљати, а неко ће поступати по захтеву, а да није обавио разговор са клијентом.

Да не спомињем област кривице или породичних односа, где постоји однос поверења између адвоката и грађана, однос непосредности и обавезе чувања професионалне тајне.

Нејасно је ко ће у овој „Јустиција системи“ д.о.о. вршити „тријажу“ и одредити ко је од ангажованих адвоката довољно способан да води предмет на задовољство корисника „услуге“. Шта ће бити ако грађанин не буде задовољан пруженом „услугом“, да ли ће онда ангажовани адвокат бити на мети или „Јустиција системи“ д.о.о.

Свима је јасно да овакав вид посредовања представља узимање новца без било какве сигурности и извесности да ће посао бити реализован онако како клијент очекује.

Међутим, оно што ми је на овој конференцији највише „запало за око“ је управо резултат независног друштва за истраживање тржишта Партнер Ресеарцх Солутионс , где се наводи да само 24% грађана Србије верује адвокатима.

Не желим да улазим у начин прикупљања узорка и поступак на основу кога су ови истраживачи дошли до резултата, али морам да истакнем да је нејасно како овакав податак може допринети да се спроведе јединствен и нови систем правне заштите.

Потпуно је нејасно како „Јустиција системи“ д.о.о. може да изнесе овакве податке, а потом да исте те адвокате нуди грађанима као шансу за решавање њихових проблема уз њихово посредовање.

Како ова „стартуп компанија“ основана 21.06.2016. године са уписаним новчаним капиталом од 1000 динара може бити већи гарант правне сигурности било ком грађанину од адвоката који од приправничких дана гради свој ауторитет на знању, самосталности, независности и пре свега поштовању Устава и Закона штитећи права и пружајући правну помоћ сваком ко је затражи???

И на крају, на нама адвокатима је да заштитимо своју професију и себе лично, а једини начин је да игноришемо позиве и приступнице које нам шаљу како би им показали где им је место.

Аутор: Адвокат Бошко Арсенијевић, Нови Сад

1 коментар

Додајте ваш
  1. 1
    Ненад Поповић

    Trebalo bi odmah pokrenuti pred Ustavnim sudom ocenu ustavnosti i zakonitosti akta o osnivanju kao i statuta ovog pravnog subjekta, a u medjuvremenu traziti zabranu rada jer se direktno krsi zakon o advokaturi i remeti rad advokataure kao ustavne kategorije. Ovo je pokusaj da se ponovo isproba spremnost nase branse za borbu, jer nakon ovoga sledi prodor stranih firmi i unistenje domacih advokata uopste. Sada cemo imath. nastavak zamrznutog konflikta sa drzavom iz 2014-te.

+ Leave a Comment


CAPTCHA Image
Reload Image