ПРАВНА ПОМОЋ ЗА ЖРТВЕ НАСИЉА


Да ли је насиље у породици у порасту или су медији померајући границе и тежећи сензационализму у извештавању почели о њему интензивније да пишу, није суштина овог чланка. Овде желим укратко да се позабавим уставним правом на правну помоћ и покушаћу да то учиним језиком који сваки лаик може да разуме.

Наиме, Устав Србије из 2006. године у оквиру људских права, гарантује и право на правну помоћ.

Правна помоћ је и право на браниоца код најтежих кривичних дела, али је право на правну помоћ и савет око попуњавања било ког обрасца. Ово стога да грађани због непознавања прописа не би трпели штету и изгубили неко право.

Одлика транзициционог друштва је и хиперпродукција прописа, те у друштву као што је наше, право на правну помоћ има посебан значај.

Устав прописује да правну помоћ пружа адвокатура као независна служба, као и службе правне помоћи при локалној самоуправи. Овиме држава гарантује право на правну помоћ.

Међутим, право на бесплатну правну помоћ које је такође уставно право за одређене категорије лица, још увек није регулисано законом.

Поставља се питање да ли би насиље у породици постојало у овој мери, када би лице које није у могућности да финансира ангажовање адвоката, могло ово право да оствари бесплатно. Правовремени правни савет и подршка, свакако би омогућили жртвама насиља да се од истог на време одбране.

Грађанима је можда и кривицом саме адвокатуре, мало познато да кодекс адвокатске етике, као и прописи о адвокатској тарифи, омогућавају адвокату да да попуст до 50% у односу на висину прописане адвокатске награде, а такође и могућност да када адвокат то процени, правну помоћ пружи и бесплатно.

Међутим, како су адвокати такође и порески обвезници, то је улога и можда је боље рећи обавеза државе, да бесплатну правну помоћ регулише, као и да исту финансира.

Држава Србија ову своју обавезу није извршила.

Широј јавности је можда мало позната забрана рекламирања адвоката која је прописана на основу кодекса адвокатске етике. У смислу наведеног, ни један адвокат појединачно није у могућности да пошаље јавни позив за бесплатне савете жртвама насиља у породици, али док чекамо државу, можда би могли да исто за жртве насиља, организујемо у оквиру наших адвокатских комора.

Аутор: адвокат Мирјана Милић Дрвеница

+ Тренутно нема коментара

Додајте ваш


CAPTCHA Image
Reload Image