НЕДОПУШТЕНО СТИЦАЊЕ КЛИЈЕНАТА


Адвокатска заклетва гласи: „Заклињем се да ћу дужност адвоката обављати савесно, да ћу се у свом раду придржавати Устава, закона и других прописа, статута адвокатске коморе и Кодекса професионалне етике адвоката и да ћу својим поступцима и понашањем чувати углед адвокатуре“.

Да ли адвокат заборавља дату заклетву када недопуштено стиче клијенте? Кодекс професионалне етике адвоката у начелу одмерености прописује да адвокат не сме да нуди своје професионалне услуге, нити да стиче клијенте рекламом, нелојалном конкуренцијом, на нечастан или на други недопуштен начин.

ЗАБРАНА РЕКЛАМИРАЊА

Адвокат не сме јавно да хвали своје знање и способности нити да се рекламира. Сматра се да адвокат крши забрану рекламирања нарочито када:

Истиче, дели или у јавним медијима, у електронском представљању и у другим публикацијама објављује саопштења којима нуди своје услуге, или када дозвољава да такве понуде буду унете у огласе и рекламни материјал других правних и физичких лица. Дозвољено је да адвокат оглашава промене у јавним медијима, највише два пута у периоду од шест месеци после наступања промене које се односе на отварање, пресељење и преузимање канцеларије, и удружење и престанак удружења адвоката у заједничку адвокатуру.

Није дозвољено да адвокат организује или користи услуге посредника, агената или трећих лица који га рекламирају, а нарочито када у ту сврху договара упућивање клијената са лицима у притвору или затвору и лицима запосленим у полицији, суду, тужилаштву, управи и другим огранима власти.

Није допуштено да адвокат даје другоме своје посетнице или бланко пуномоћја ради даље расподеле потенцијалним клијентима. Дозвољено је да у изузетним ситуацијама када странци предстоји дужа одсутност, или постоје други оправдани разлози, адвокат може дати на потпис или примити потписано непопуњено пуномоћје. У оправданим случајевима изјава и потпис пуномоћја могу се прибавити посредством лица у које и странка и адвокат имају поверење, уз услов да веродостојност изјаве и потписа адвокат провери без одлагања, чим му околности то дозволе.

Није дозвољено да адвокат означава канцеларију, њен штампани материјал и друга обележја (табла, печат, меморандум, посетнице) на претерано упадљив и неодмерен начин. Адвокат може имати само једну адвокатску канцеларију. Адвокатска канцеларија не сме да буде означена другим називом, осим називом „адвокат“ и именом и презименом адвоката. Путоказом изван канцеларије, нити путоказом у згради који би представљао поновљену таблу, или стварао забуну уколико у истој згради има више од једног адвоката, или таблом истуреном изван равни фасаде зграде, уколико постоји прикладно место да се табла постави у равни фасаде (што је данас уобичајена појава код јавних бележника). Адвокатска канцеларија не сме да буде означена таблом пензионисаног или преминулог адвоката, остављеном уз таблу преузиматеља канцеларије, другог адвоката који ради у истој канцеларији или на месту на коме је била канцеларија, у периоду дужем од годину дана од пензионисања или смрти. Такође није дозвољено истицати адвокатску канцеларију стручном или академском титулом адвоката или ознаком специјализације, који нису признати у складу са законом или општим актима адвокатске коморе. Заједничка адвокатура, у зависности од облика организовања носи назив „заједничка адвокатска канцеларија“, са именима и презименима свих адвоката који су њени чланови, или назив „адвокатско ортачко друштво“ са именом друштва. Печат адвоката не сме бити округлог облика, нити имати садржај другачији од законом прописаног. Амблем канцеларије ако га адвокат има, не сме носити државна обележја, нити обележја адвокатске коморе или других органа и организација.

Није дозвољено да адвокат даје правне савете у јавним гласилима, на јавним скуповима, или изван канцеларије пред непознатим особама. Дозвољено је да адвокат учествује у јавним расправама о раду правосуђа, правним проблемима и другим питањима од општег значаја, дозвољено је да покреће иницијативе за доношење, реформисање, или оспоравање закона и других прописа.

Није дозвољено да адвокат тражи да буде уврштен у именике, адресаре, каталоге, водиче и сличне приручнике као изузетни адвокат или у оквиру групе изузетних адвоката. Дозвољено је да у знак признања адвокатима за постигнуте изузетне резултате у вршењу адвокатуре за њен развој и напредак додели „Златна плакета  Адвокатске коморе Србије за животно дело“ и „Плакета Адвокатске коморе Србије“. Поред признања, адвокату се може доделити и „Повеља адвокатске коморе Србије“ за његов запажен дугогодишњи рад у адвокатури у органима Адвокатске коморе Србије и за успешно обављање других друштвених послова у оквиру адвокатуре, професионалних удружења и организација.

Није дозвољено да адвокат на сензационалистички и самохвалисав начин представља у јавности своје предмете, способности и успехе. Али је дозвољено да адвокат у научној, педагошкој, публицистичкој и другој јавној делатности, има право да из предмета у коме је заступање у току, уз објективан приступ, стручно обрађује коначно решена процесноправна питања и указује на повреде основних слобода и права човека.

ЗАБРАНА НЕЛОЈАЛНЕ КОНКУРЕНЦИЈЕ

Адвокат не сме да стиче клијенте нелојалном конкуренцијом. Сматраће се да адвокат прибегава нелојалној конкуренцији, нарочито када:

Користи познанства и везе са особама у органима власти, јавним службама, медијима и другим организацијама које саобраћају са најширим грађанством, да би договорио систематско упућивање клијената.

Генерално или мимо услова предвиђени Кодексом нуди бесплатно заступање или заступање за награду нижу од оне која је прописана адвокатском тарифом. Тарифом о наградама и накнадама за рад адвоката дозвољено је да адвокат може у писменом облику са странком уговорити награду у износу који је мање  од износа прописаног тарифом, али не мањи од 50% тог износа. Кодекс, изузетно дозвољава адвокату да из хуманих разлога и обзира према клијенту који је у материјалној оскудици, наплату награде прилагоди платежним способностима клијента, било тако што ће прихватити делимичну исплату или исплату по окончању поступка, било тако што ће се, уколико се клијент налази у изузетном сиромаштву, наплате награде од њега одрећи и прихватити наплату, по правноснажној одлуци, од супротне странке или из буџетских средстава надлежног органа, уколико се за то остваре законске претпоставке. Адвокат може (изузетно) уместо предујма у новцу или хартија од вредности, уговори законом допуштено обезбеђење друге врсте, под условом да тиме не ограничава пословну делатност клијента.

Није дозвољено да се адвокат препоручује својим претходим радом у правосуђу, управи, или органима представничке или извршне власти, или својим претходним или постојећим професионалним, политичким и друштвеним ангажманом. Дозвољено је да адвокат износи своје основне податке о рођењу, школовању, научном или стручном усавршавању, објављеним радовима, опредељењу за одређену грану права, познавању страних језика, друштвеним и професионалним функцијама адвоката. Дозвољено је да ови подаци буду представљени у штампаном материјалу који се даје странкама или клијентима, или у средствима електронске комуникације.

Није дозвољено да адвокат обећава или наговештава коришћење веза и сопствених и туђих непрофесионалних утицаја, или утицаја које може да оствари захваљујући свом претходном запослењу или претходном или постојећем професионалном, политичком или друштвеном ангажману.

Није дозвољено да адвокат јавно означава рад нерадним данима или мимо уобичајеног радног времена. Такође, није дозвољено да адвокат прима за сараднике судије, тужиоце и њихове заменике, функционере и иследнике у полицији, или руководиоце службе у суду, тужилаштву и органима управе. Начело самосталности дозвољава да адвокат самостално одлучује о начину рада своје канцеларије и о запошљавању сарадника, приправнике и особља.

ЗАБРАНА НЕЧАСНОГ ИЛИ ДРУГОГ НЕДОПУШТЕНОГ ПРИДОБИЈАЊА КЛИЈЕНАТА

Адвокат не сме да стиче клијенте на нечасан и други недопуштен начин. Сматра се да адвокат прибегава нечасном и другом недопуштеном стицању клијената, нарочито када:

Обећава успех, даје нереалне процене, или доводи странку и клијента у заблуду у погледу правне природе предмета. Приликом прихватања заступања адвокат ће клијенту указати на своју оцену чињеничне и правне природе предмета и на врсту и основне особине поступка који ће бити примењен.

Није дозвољено да адвокат омаловажава друге адвокате. У циљу одржавања добрих колегијалних односа, као израза међусобног уважавања и чувања угледа адвокатске професије, адвокат треба да се према колеги опходи учтиво, без омаловажавања, оговарања, вређања или другог напада на личност и да колегу не поистовећује са његовим клијентом.

Није дозвољено да адвокат подстиче или оспорава уверење странке или клијента у ефикасност корупције, или предлаже или наговештава сопствено суделовање у корупцији, осим ако он или клијент располажу доказима који би представљали основ за подношење кривичне или дисциплинске пријаве.

Сматра се да адвокат прибегава нечасном начину стицања клијената ако ступа у контакт са клијентима колега и наводи их да на њега пренесу заступање, или преузима клијенте колега на начин супротан Кодексу. Свака странка има право на слободан избор адвоката. Адвокат од кога странка захтева да преузме заступање у предмету у коме је заступа други адвокат, дужан је да: се не упушта у оцењивање квалитета рада колеге који заступа, да обавести странку да заступање не може предузети пре него што је адвокату који заступа отказана пуномоћ и пре него што странка од тог адвоката прибави и прикаже потврду да му не дугује накнаду за заступање. Да обавести странку о обавези да адвоката који заступа упозна са чињеницом да му се његов клијент обратио, осим ако се странка определи само за саветовање. Пре него што се прихвати да заступа странку која тврди да је у истој ствари престао да заступа други адвокат, адвокат је дужан: да се на поуздан начин увери да је раније заступање престало и да се увидом у потврду колеге који је раније заступао увери да му странка не дугује накнаду за заступање.

Адвокат не сме да улази у било какве пословне везе са надриписарима. Није дозвољено да адвокат на расправама и у другим јавним иступањима у својству адвоката изазива инциденте, у намери да наметне утисак одважности и стекне популарност.

Није дозвољено да адвокат устаљено прима странке или клијенте ван канцеларије, или кад су изузетно разлози за контакт ван канцеларије оправдани, то чини на неприкладним местима. Изузетно, због посебних околности случаја и природе правне помоћи, адвокат може пружати правну помоћ и у стану или пословној просторији странке.

Адвоката треба да препоручује стручност, способност, успех, углед и поверење које је стекао својим радом и понашањем. Адвокат је дужан да заступа стручно, са знањем за које је стекао квалификације. Адвокат треба да прати прописе, правну праксу и стручну литературу и да обнавља, усавршава и проширује своје правно и опште образовање. Циљ правног образовања је и изучавање правних вештина, развијање осећања за етичке вредности и заштиту људских права и слобода, подстицање бриге за рад у корист клијента и пружање подршке законитој делотворности правосуђа. Част, поштење и морална чврстина одлике су професионалног рада адвоката. Поуздање у тајност података које је клијент пренео адвокату од суштинске је важности за пружање правне помоћи, правне сигурности и спровођење правде. У заступању, понашању, јавном иступању и приватном животу који је доступан увиду јавности, адвокат треба да чува властити углед и углед адвокатуре. Начином рада и живота адвокат треба да доприноси значају, друштвеној улози и правној неопходности адвокатуре, подразумевајући да адвокат клијенте стиче на частан и допуштен начин.

 

Aутор: Андреја Бошковић, адвокат из Аранђеловца

+ Тренутно нема коментара

Додајте ваш


CAPTCHA Image
Reload Image