ЈЕДАН ЛЕП ПРИМЕР – НЕШТО СМЕЛО


Pravs-J-Always-Have-Hope

Foto: www.pravsworld.com

Нада у боље сутра, све покреће! “’Spes fovet et melius cras fore semper ait“ ili kao što reče rimski pesnik Albije Tibul (Albius Tibullus), ето тако би најјезгровитије могао да се искаже мотив писања данашњег блога. Ризкујући прозаичност текстова које на овом месту објављујем, бићу сажетији него што то допушта форма блога, а и тема је слична претходном тексту. Претражујући огласе за посао наишао сам на један који је оставио ретко леп утисак. Модна кућа “Мона“ д.о.о. Београд расписала је конкурс за заснивање радног односа или обављања стручне праксе позицију сарадника за правне послове. Како ме колеге не би погрешно схватиле пре него што истакне шта је то привукло моју пажњу морам да каже да ни овај оглас није “незаражен“ неким да кажем “епидемијски“ појавама у пракси. Али како је мало оваквих лепих примера, мислим да заслужује да буде истакнут.
Један од услова за конкурс је и цитирам: “знање граматике и правописа српског језика“! Ништа чудно, зар не!
Послодавци у Србији теже да искористе радника, па што тај радник (наш колега) не би знао и правилно да пише службени језик земље резидентства послодавца за које ради. Некао то се подразумеа, као на пример….знање енглеског језика. Међутим, на моје запрепашћење знање страног језика, није наведено као услов. Ради свега наведеног стичем утисак да је поменути послодавац овога пута дао предност знању српског језика него енглеског или неког другог страног језика. Чини ми се да је то један леп пример, зар не?

И на послетку, некако за инат прозаичности коју ризикујем, морам да кажем и ово: У сећање ми се је урезао блог “Летаргија“ који је тачно пре месец дана на сајту “Боља адвокатура“ написао колега Александар Н. Ђорђевић, том приликом критиковао је летаргију свих нас. Тада ништа коментарисао нисам, нисам имао шта паметно да кажем. Данас имам овај пример, па ко зна….можда је ово начин да адвокатски блог добије своје место које заслужује.

И да…превод сентенце с почетка текста гласи: “Нада подржава и увек каже да ће сутра бити боље“

Аутор: Јовић Марко, дипл. правник са положеним правосудним испитом

+ Тренутно нема коментара

Додајте ваш


CAPTCHA Image
Reload Image