ХАЈКА


Хајка је стари спорт, једино се временом повећава број субјеката који су предмет хајке. Некада животиње, данас и животиње и људи.

Некада су се у хајци користила само оружја, а данас средства јавног информисања.

Све новине, електронске и штампане, као и телевизије су јуче пренеле вест да су ослобођени противпожарни инспектори у случају „Контраст“. 

Готово сви новинари су у својим чланцима грубо обманули јавност како би изазвали згражавање јавности над оваквом судском одлуком не желећи да исту ту јавност тачно и потпуно информишу, обзиром да тада та вест не би била „екслузивна“, „скандалозна“ и слично.

Љут сам из више разлога, а пре свега због прећуткивања битних чињеница и прављења приче која нема везе са правим и истинитим чињеничним стањем .

Телевизија Н1

Основни суд у Новом Саду ослободио је тројицу инспектора противпожарне заштите оптужби да су злоупотребили службени положај у случају дискотеке „Контраст“, у којој је у пожару 2012. године страдало шесторо младих.

Блиц

Испектори … били су задужени за превентивну противпожарну заштиту и на почетку процеса 2015. године изјавили су да не признају кривично дело за које су осумњичени као надлежни за контролу тог угоститељског објекта у коме је 2012. године живот изгубило шесторо младих људи.

АЛО

Троје инспектора противпожарне заштите, данас је у Основном суду у Новом Саду ослобођено оптужбе да су злоупотребили службени положај у случају „Контраст“. У њиховој надлежности је била контрола ове дискотеке у којој је пре пет година настрадало шесторо младих људи.

Овако непотпуно пренета вест изазива револт читалаца, вређа оне на које се односи, и свакако не доприноси објективном и истинитом информисању.

Шта је спорно у овим текстовима?

Када прочитате да су ослобођени инспектори који су били надлежни за превентивну противпожарну заштиту за дискотеку „Контраст“, где је у пожару 2012. године страдало шесторо младих, тада добијете директну информацију да су окривљени били надлежни за дискотеку „Контраст“ и да су је контролисали пре пожара 2012. године.

Међутим, инспектори нису били надлежни за ову дискотеку, већ су извршили ванредни преглед, по наређењу старешине. По тадaшњим прописима, дискотека није спадала у објекте где се врши редовна и периодична контрола противпожарне заштите, па самим тим нико званично није био задужен за њену контролу. Законодавац такву ситуацију није предвидео.

Друга спорна ствар која изазива револт сваког читаоца, је време које се спомиње у новинским чланцима. У чланцима се наводи да  су били надлежни за контролу „Контраста“ где је 2012. године страдало шесторо младих.

Међутим, неспорно је да су ванредне контроле рађене 2009. године, односно 2010. године, у радно време инспектора, пре подне, значи када објекат није радио, а констатовани недостаци су представљали основ за покретање прекршајног поступка ако се не исправе.

У тадашњем Закону о противпожарној заштити овакве ситуације су сматране редовним, а не ванредним, односно нису могле бити сматранем стањем непосредне опасности од пожара.

Повезивати контролу од пре три, односно две године пре пожара је благо речено злонамерно, ако се не зна шта се дешавало у објекту у периоду од контрола до пожара. У овом периоду је објекат могао променити намену, бити адаптиран, дозиђиван, мењан на разне начине, како сам простор, тако и инсталације, као и програм који се одигравао у њему.

Ако узмемо у обзир да се Основно јавно тужилаштво управо усмерило оптужењем да је у моменту ванредне контроле било непосредне опасности од пожара, јасно је да је то оптужење морало имати налаз вештака који би потврдио такво стање. Међутим, тек на инсистирање одбране је прихваћен доказни предлог који је поништио наводе оптужења, до кога није ни требало доћи да је тужилаштво имало снаге да се избори са јавношћу и притисцима да се оптуже инспектори који са објектом из 2012. године немају никакве везе.

Међутим, пратећи ову медијску хајку и изјаве оштећених из 2012. године, јасно је да су исти у својим настојањима да пре свега спрече нове трагедије, усмерени у погрешном правцу да траже кривце за своју несрећу на погрешном месту.

Свима је јасно да од трагедије у новосадском „Лаунџу“ 2008. године па до 2012. године нико од одговорних за уподобљавање законских прописа из области противпожарне заштите није мрднуо прстом да повећа овлашћења инспектора у контроли угоститељских објеката. Тек је 2015. године, захваљујући труду оштећених породица из дискотеке „Контраст“ донет нови Закон о противпожарној заштити који је пропраћен подзаконским актима који отварају врата широј и строжијој контроли која може много лакше резултирати забраном рада контролисаног објекта.

Они који су одговорни за доношење нових прописа и даље остају без осуде и суда и  јавности , а они који су радили у складу са законом су стављени на стуб срама.

Нико, али заиста нико од вајних новинара није ни једног момента покушао бар избегавањем објављивања имена окривљених да их заштити, не мислећи да исти имају свој живот, породице, пријатеље и да морају наставити живети са наметнутим печатом непостојеће одговорности.

Унапред су их осуђивали, управо пишући тенденциозне, полуистините текстове,  ван сваке професионалне етике.

Аутор: адвокат Бошко Арсенијевић, Нови Сад

1 коментар

Додајте ваш
  1. 1
    advokat Predrag Stefanović

    Dragi kolega, sreća bi bila kada bi ovakvi novinarski tekstovi bili izuzetak, samo u odnosu na slučaj u kojem ste Vi postupali. Na žalost, ovakvo pisanje novinara je pravilo (dublja analiza i ulaženje u suštinu previše su „dosadni“ modernom čitaocu, smatraju urednici i novinari). Međutim, još veći je problem što u direktnom razgovoru sa novinarima shvatite da oni u takvom načinu pisanja ne vide ništa loše! Zapravo, oni su ubeđeni sa su sve ovakve oslobađajuće presude plod nekih mahinacija, i da se oni ovakvim pisanjem stavljaju na stranu „pravde“?! To je zaista zastrašujuće stanje svesti! Potpuno odsustvo objektivnosti, i pretenciozno mišljenje o sopstvenom značaju, to Vam je karakteristika većine novinara koji se bave ovom tematikom. Čast izuzecima, kao što su novinarke Politike, koje potpuno profesionalno izveštavaju o sudskim postupcima.

+ Leave a Comment


CAPTCHA Image
Reload Image