DUE DILIGENCE ИЗВЕШТАЈ


Основни и осврт на правни Due Diligence

Бојана Богојевић

Due diligence или у преводу дужна пажња, представља израз који се у англо саксонском говорном подручју одакле и потиче користи за све врсте дубинске анализе. Тренутно се највише користи за свеобухватну анализу привредног друштва које је предмет одређене трансакције.

Карактеристично је то да општеприхваћена и стандардна правна дефиниција дуе дилигенцеа не постоји. Правници би то најчешће дефинисали као  процес испитивања и истраживања од стране потенцијалног купца којим би се потврдило да купац купује управо оно што мисли да купује.

Постоје различите врсте дуе дилигенце извештаја као што су:

Правни Due diligence;

Финансијски Due diligence;

Технички Due diligence;

Комерцијални Due diligence;

Оперативни Due diligence;

Порески Due diligence.

Тренутна корпоративна пракса упућује на то да Due diligence представља један од најважнијих корака који се предузимају у процесу продајне трансакције једног привредног друштва, којом се само уговарање продаје процењује са финасијској, правног и техничког аспекта.

Његово спровођење је важно за привредно друштво јер представља сигурносни процес којим се избегава могућност намерног или ненамерног кривог информисања инвеститора.

Израдом Due diligence извештаја могуће је избећи евентуалне будуће спорове који се могу јавити у току и након продаје привредног друштва.  Ово је могуће управо због тога што нам Due diligence омогућава да се изврши ваљана анализа неког правног друштва пре, у току и након спроведене одређене пословне трансакције .

Уколико се Due diligence не спрведе повећава се ризик саме продаје, што значи  да се приступање куповини једног привредног друштва без претходног поступка прикупљања релевантних информација може да резултира значајним финансијским губицима инвеститора ( улагача ).

Управо због свега горе наведеног свака  трансакција из сфере пословања захтева потпуни дуе дилигенце, јер међународно, а и домаће тржиште капитала наглашава важност транспарентности пословних активности.

Учесници у изради једног Due diligence-а  су најчешће продавац односно власник привредног друштва, купац ( инвеститор ), привредно друштво чија је вредност и потенцијал предмет анализе Due diligence-а и пословни саветници. 

Пословна пракса указује да процес израде Due diligence-а варира од неколико недеља до неколико месеци у зависности од припремљености учесника, искуства и уиграности пословних саветника.

Сам поступак израде се одвија по фазама за које је обавезно да буду добро организоване и координиране.

Правна Due diligence анализа фокусира се на све  евентуалне законске проблеме, на анализу свих уговора продавца са заинтересираним странама. Правним дуе дилигенцеом такође се може обухватити и анализа целе индустријске гране којој припада привредно друштво које је предмет анализе те потенцијалних правних и законских проблема. При анализи испитују се сви уговорни односи друштва које је предмет анализе са заинтересованим странама, као што су купци, добављачи, запослени, јер наведени уговорни односи чине потенцијални ризик за све операције у будућности.

Правни део тима за спровођење Due diligence анализе саставља уговор о продаји, спајању или припајању.

Према Peteru Howsonu приликом израде правног Due diligence  прегледају се и испитују следећи подаци:

подаци о привредном друштву;

финансијски подаци;

подаци о запосленима;

подаци о материјалној и нематеријалној имовини привредног друштва;

уговорне обвезе продавца;

евентуални спорови привредног друштва

остало.

Правни Due diligence представља основу купопродајног уговора.  Управо због овога саветници који спроводе правни дуе дилигенце треба да утврде да ли су лица која продају привредно друштво или његове акције заиста и законити власници предмета продаје.

Досадашња пословна пракса указује нам да је свест о важности Due diligence изузетно мала. Код оних који су свесни важности ове анализе углавном је заступљена дилема да ли за зраду исте ангажовати одређену агенцију или да као наручилац појединачно одаберете  тачно одређене стручњаке за поједине фазе поступка.

Као неко са искуством у изради правног Due diligence  увек оптирам за другу могућност, односно да сами изаберете стручњаке за поједине фазе, јер технички не знате колико и какво искуство имају лица која Вам на располагању стоје у агенцијама или да се уколико немате на располагању ову могућност пре ангажовања агенције добро распитате о стручњацима који су у истој ангажовани.

Аутор: Бојана Богојевић, дипломирани правник – положен правосудни испит

+ Тренутно нема коментара

Додајте ваш


CAPTCHA Image
Reload Image