ЗАМЕЊИВАЊЕ АДВОКАТА


Screen Shot 2016-05-31 at 5.03.02 PM

Андреја Бошковић

Када су ступиле на снагу измене и допуне Закона о парничном поступку?

Закон је објављен у „Службеном гласнику РС“, бр. 55/2014, од 23.05.2014. године а ступио на снагу 31.05.2014. године. Види: Одлуку- УС РС-15/2015.

Колико времена треба да прође да би се усагласила различита тумачења одређених чланова закона? Годину, две или више? Узмимо пример „замењивање адвоката“. Спроведено је истраживање у периоду од јуна 2014. године до априла 2016. године, а примена је извшена на подручју Првог основног суда, Другог основног суда, Трећег основног суда и Привредног суда у Београду. Обухваћени су различити спорови.

На самом почетку од јуна 2014. године па до почетка штрајка адвоката, судије нису уважавала приправничку легитимацију.

Иако је измена члана 88. став 3 гласила:

Пуномоћника који је адвокат може да замењује његов адвокатски приправник, осим у поступку по правним лековима.

Тај спорни члан, изазвао је различита тумачења. У прилог тој тврдњи произилази штампарска грешка написана у Закону о парничном поступку, „Службени гласник РС“, пето измењено и допуњено издање. Доста судија поседује тај закон који у себи садржи објашњење и тумачење закона.

На страници 47.

8.6. Пуномоћника који је адвокат може да замењује адвокатски приправник који је код њега запослен ако је странка тако одредила у пуномоћју (супстициона клаузула), осим у поступку по правним лековима.

Поставило се питање: Шта има већу правну снагу закон или коментар закона?

Неке судије сматрају да већу правну снагу има коментар закона ?!?

Таман када је донекла прихваћена приправничка легитимација. Отворила су се два нова питања: Шта ћемо за спорове који се воде док је претходни закон био на снази?

члан 23. став 1

Поступак који је започет по Закону о парничном поступку („Службени гласник РС“, бр. 72/11, 49/13- УС и 74/13- УС, а није окончан пре ступања на снагу овог закона спровешће се по одредбама овог закона.

Друго питање: Замењивање адвоката

У зависности од почетка спора имате две варијанте:

(I)

Закон о адвокатури „Службени гласник РС“, бр. 31/2011. Види: Одлуку УС РС Број ИУз-163/2011-24/2012-28.

члан. 22

Адвоката може замењивати само адвокатски приправник запослен у његовој канцеларији или други адвокат непосредно или посредством свог адвокатског приправника, у скаду са законом.

(II)

Закон о адвокатури, који је престао да важи 17.05.2011. године

члан 36. став 2.

Адвокатски приправник може да замењује пред судовима и другим органима и организацијама само адвоката код кога је на приправничкој пракси. Адвокатски приправник може да замењује адвоката код кога је на пракси и кад је адвокат овлашћен да замењује другог адвоката.

Решење:

Решење се налази у адвокатури. Потребно је одлучити „да ли приправнике слати на рочишта са легитимацијом или пуномоћјем“. Неко ће сигурно рећи, у тај спор превише је уложено година, новца и итд, лакше ми је дати пуномоћје. Слажем се да су спорови битни, али је ипак важније право које нам даје закон. Ако ми не поштујемо права која су нам дата, зашто би их судије поштовале?

Аутор: Андреја Бошковић, адвокатски приправник

+ Тренутно нема коментара

Додајте ваш


CAPTCHA Image
Reload Image