Tri godine


Pre tačno 3 godine na današnji dan osnovan je blog Advokatske komore Srbije sa idejom da se na njemu objavljuju članci advokata i drugih kolega iz pravosuđa kojima bismo približili struku ljudima i podigli ugled advokatske profesije. S obzirom da sam ja imao tu čast, ali i breme da budem izabran za prvog urednika želim da se sa oviih nekoliko redova odužim i zahvalim svim koleginicama i kolegama koji su od samog početka podržali ovu ideju i svojim izvandrednim tekstovima doprineli da naš blog pronađe svoje mesto i prevaziće ostale portale sličnog tipa koji se mogu pronaći na internetu.

Ono što je od samog početka rada Bloga, koji je svojim tekstom ”Uvodna reč” otvorio profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Goran P. Ilić, činilo jasnu razliku jeste životnost i stručnost tema o kojima je pisano. Autori su svojim rečima približili suvoparne pravne teme običnom čoveku i time dali primer drugima kako o pravu može i treba da se piše. U svetlu hiperprodukcije propisa, često prepisivanjim i prevođenjem onih koji nam dolaze iz inostranstva rečima koleginica i kolega na našem blogu aktuelne teme približene su čitaocima van struke što je, ako je pokazatelj njegova čitanost, postavilo naš blog na sam vrh pravnih blogova na internetu u Srbiji.

Većina objavljenih tekstova prenošena je na drugim internet sajtovima, a pojedini su izazvali brojne rasprave na društvenim mrežama i u medijima. Može se slobodno reći da smo odabirom tema uticali na formiranje društvene slike kako o nama samima kao advokatima tako i o temama o kojima su naši autori pisali. Želim da verujem, šta više siguran sam u to, da je ovaj blog dao značajan doprinos povećanju ugleda advokature makar u sferi interneta i društvenih mreža i da danas redovni korisnici tih mreža znaju šta advokati misle o aktuelanim temama i što je najvažnije imaju gde o tome nešto i da pročitaju.

Za to su najzaslužniji naši autori, koleginice i kolege koje su prepoznale potrebu za jednim ovakvim portalom i od samog početka se uključile u njegov rad i promociju advokature na taj način.  Bez njih ovaj blog ne bi postojao i ne bi danas imao više od 500 poseta dnevno.

Sa druge strane želim da se zahvalim i svim našim čitaocima i da ih pozovem da nastave da prate naš Blog na kojem će uvek moći da pronađu mišljenje advokata o skoro svim aktuelnim pravnim temama. Blog će nastaviti da neguje praksu objavljivanja autorskih članaka o stručnim aktuelnim temama jasnih i onima van struke i nadam se na taj način barem malo uticati i na ostale pisce, pre svih mislim na pisce raznih zakona i propisa, da uvide da je moguće reči zakona približiti običnim ljudima tako da propisana norma bude jasna i precizna na način kako se to nekada davno u našoj zemlji radilo.

 

Autor: advokat Aleksandar N. Đorđević, urednik internet prezentacije Advokatske komore Srbije

+ Trenutno nema komentara

Dodajte vaš


CAPTCHA Image
Reload Image