Три године


Пре тачно 3 године на данашњи дан основан је блог Адвокатске коморе Србије са идејом да се на њему објављују чланци адвоката и других колега из правосуђа којима бисмо приближили струку људима и подигли углед адвокатске професије. С обзиром да сам ја имао ту част, али и бреме да будем изабран за првог уредника желим да се са овиих неколико редова одужим и захвалим свим колегиницама и колегама који су од самог почетка подржали ову идеју и својим извандредним текстовима допринели да наш блог пронађе своје место и превазиће остале портале сличног типа који се могу пронаћи на интернету.

Оно што је од самог почетка рада Блога, који је својим текстом ”Уводна реч” отворио професор Правног факултета у Београду Горан П. Илић, чинило јасну разлику јесте животност и стручност тема о којима је писано. Аутори су својим речима приближили сувопарне правне теме обичном човеку и тиме дали пример другима како о праву може и треба да се пише. У светлу хиперпродукције прописа, често преписивањим и превођењем оних који нам долазе из иностранства речима колегиница и колега на нашем блогу актуелне теме приближене су читаоцима ван струке што је, ако је показатељ његова читаност, поставило наш блог на сам врх правних блогова на интернету у Србији.

Већина објављених текстова преношена је на другим интернет сајтовима, а поједини су изазвали бројне расправе на друштвеним мрежама и у медијима. Може се слободно рећи да смо одабиром тема утицали на формирање друштвене слике како о нама самима као адвокатима тако и о темама о којима су наши аутори писали. Желим да верујем, шта више сигуран сам у то, да је овај блог дао значајан допринос повећању угледа адвокатуре макар у сфери интернета и друштвених мрежа и да данас редовни корисници тих мрежа знају шта адвoкати мисле о актуеланим темама и што је најважније имају где о томе нешто и да прочитају.

За то су најзаслужнији наши аутори, колегинице и колеге које су препознале потребу за једним оваквим порталом и од самог почетка се укључиле у његов рад и промоцију адвокатуре на тај начин.  Без њих овај блог не би постојао и не би данас имао више од 500 посета дневно.

Са друге стране желим да се захвалим и свим нашим читаоцима и да их позовем да наставе да прате наш Блог на којем ће увек моћи да пронађу мишљење адвоката о скоро свим актуелним правним темама. Блог ће наставити да негује праксу објављивања ауторских чланака о стручним актуелним темама јасних и онима ван струке и надам се на тај начин барем мало утицати и на остале писце, пре свих мислим на писце разних закона и прописа, да увиде да је могуће речи закона приближити обичним људима тако да прописана норма буде јасна и прецизна на начин како се то некада давно у нашој земљи радило.

 

Аутор: адвокат Александар Н. Ђорђевић, уредник интернет презентације Адвокатске коморе Србије

+ Тренутно нема коментара

Додајте ваш


CAPTCHA Image
Reload Image