РЕХАБИЛИТАЦИЈА СЛОБОДАНА ЈОВАНОВИЋА


Слободан Јовановић

Oве године навршено је 10 година од рехабилитације Слободана Јовановића.

Рођен је у Новом Саду 1869. године у тадашњој Аустроугарској. Школовао се у Београду, Минхену, Цириху и Женеви. Последипломске студије из области уставног права завршио је у Паризу.

1879. године изабран је за професора Правног факултета у Београду. Обављао је дужност ректора Универтитета у Београду у два мандата. 

Након пуча 27. марта 1941. године изабран је за заменика председника владе у влади генерала Душана Симовића да би после априлског рата и окупације Краљевине Југославије  избегао у Велику Британију.

Године 1942. постаје председник владе Краљевине Југославије у избеглиштву и ту дужност обавља неколико месеци.

После Другог светског рата проглашен је народним непријатељем и осуђен у одсуству од стране власти Федеративне Народне Републике Југославије на 20 година затвора и губитак свих грађанских права. Држављаноство му је одузето, а имовина конфискована.

Аутор је бројних научних и књижевних дела које су први пут у Југославији штампане тек 1991. године.

Правноснажним решењем Окружног суда у Београду  Слободан Јовановић је рехабилитован.

Један од предлагача рехабилитације Слободана Јовановића била је и Адвокатска комора Србије.

Данас се сматра јединим од најеминентнијих правника и теоретичара српске правне мисли. Амифтеатар број два Правног факултета Универзитета у Београду зове се по њему. Бројне улице широм градова Србије носе његово име, а његов лик налази се на највреднијој новчаници Републике Србије од 5000 динара.

На предлог бројних колега објављујемо захтев за рехабилитацију Слободана Јовановића као и решење о рехабилитацији Окружног суда у Београду.

Документа можете преузети овде:

Преузми захтев за рехабилитацију  

Преузми одлуку о рехабилитацији

 

 

Приредио: адвокат Александар Н. Ђорђевић

+ Тренутно нема коментара

Додајте ваш


CAPTCHA Image
Reload Image