REHABILITACIJA SLOBODANA JOVANOVIĆA


Slobodan Jovanović

Ove godine navršeno je 10 godina od rehabilitacije Slobodana Jovanovića.

Rođen je u Novom Sadu 1869. godine u tadašnjoj Austrougarskoj. Školovao se u Beogradu, Minhenu, Cirihu i Ženevi. Poslediplomske studije iz oblasti ustavnog prava završio je u Parizu.

1879. godine izabran je za profesora Pravnog fakulteta u Beogradu. Obavljao je dužnost rektora Univertiteta u Beogradu u dva mandata. 

Nakon puča 27. marta 1941. godine izabran je za zamenika predsednika vlade u vladi generala Dušana Simovića da bi posle aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije  izbegao u Veliku Britaniju.

Godine 1942. postaje predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu i tu dužnost obavlja nekoliko meseci.

Posle Drugog svetskog rata proglašen je narodnim neprijateljem i osuđen u odsustvu od strane vlasti Federativne Narodne Republike Jugoslavije na 20 godina zatvora i gubitak svih građanskih prava. Državljanostvo mu je oduzeto, a imovina konfiskovana.

Autor je brojnih naučnih i književnih dela koje su prvi put u Jugoslaviji štampane tek 1991. godine.

Pravnosnažnim rešenjem Okružnog suda u Beogradu  Slobodan Jovanović je rehabilitovan.

Jedan od predlagača rehabilitacije Slobodana Jovanovića bila je i Advokatska komora Srbije.

Danas se smatra jedinim od najeminentnijih pravnika i teoretičara srpske pravne misli. Amifteatar broj dva Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu zove se po njemu. Brojne ulice širom gradova Srbije nose njegovo ime, a njegov lik nalazi se na najvrednijoj novčanici Republike Srbije od 5000 dinara.

Na predlog brojnih kolega objavljujemo zahtev za rehabilitaciju Slobodana Jovanovića kao i rešenje o rehabilitaciji Okružnog suda u Beogradu.

Dokumenta možete preuzeti ovde:

Preuzmi zahtev za rehabilitaciju  

Preuzmi odluku o rehabilitaciji

 

 

Priredio: advokat Aleksandar N. Đorđević

+ Trenutno nema komentara

Dodajte vaš


CAPTCHA Image
Reload Image