БЕСПЛАТНА ОБУКА АДВОКАТСКИХ ПРИПРАВНИКА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРАВОСУДНОГ ИСПИТА


Адвокатска академија Адвокатске коморе Србије организовала је бесплатну обуку адокатских приправника за полагање правосудног испита у периоду од 9. марта до 22. јуна  2016. године. Настава се одржавала средом и четвртком од 17 часова. Руководилац обуке је адвокат Јасмина Милутиновић, председница Адвокатске коморе Чачак.

Screen Shot 2016-06-28 at 4.32.37 PM

адвокат Јасмина Милутиновић

Како сте дошли на идеју да организујете обуку адвокатских приправника у склопу Адвокатске академије Адвокатске коморе Србије?

Адвокатска академија основана је 2012. године. Правилником и програмом академије предвиђена је почетна обука адвокатских приправника за полагање правосудног испита. Прошле године донели смо план за обуку адвокатских приправника и адвоката, ви сте прва генерација која је прошла обуку.

Како се одређује критеријум и које квалификације предавач треба да поседује да би предавао одређену област на обуци? Да ли ћу предавачи увек бити адвокати?

Одређивање ко може бити предавач на обуци прописано је актима Адвокатске академије. Да бисте били предавач, морате да имате звање доктора наука или објављене научне радове из области коју предајете, или да сте адвокат најмање 15. година и да сте се специјализовали у одређеној грану права. Интензија је да увек адвокати буду предавачи, јер је наша намера да образујемо адвокатске приправнике и да их припремамо за адвокатуру, а за адвокатуру их не може нико боље припремити од адвоката. Да би обогатили рад Академије тј. да би обука била разноврсна поред адвоката који су одлични практичари, потребно је и теоријска примена знања а то можемо да постигнемо ако ангажујемо професоре са Правног факултета, тужиоце, судије. Међутим за њих нам је потребам хонорар и овом приликом желим да нагласим да сваки адвокат који је предавао на обуци, радио је бесплатно.

Ово је прва бесплатна обука адвокатских приправника, да ли ће у будућности обука бити бесплатна? Ко може бити полазник обуке? Колико пута има право полазник обуке да присуствује обукама за спремање правосудног испита?

За адвокатске приправнике обука ће бити бесплатна. Ако својим квалитетом обуке докажемо, као и чињеницом да приправници из суда или тужилаштва желе да прођу нашу обуку омогућићемо им уз одређену накаду. Првенство ћу увек имати адвокатски приправници, јер обука је организована због приправника. Можете поновити обуку ако сматрате да вам треба разјашњење код неких области, желите неке ствари да поновите или ако нисте присуствовали неким предавањима.

Остварили сте сарадњу са Адвокатском комором Ниш. Да ли ће те остварити сарадњу са другим коморама? Колико пута годишње ће се организовати обука?

Планом је предвиђено да се обука одржава два пута годишње. Један јесењи семинар а дуги пролећни, и трајаће три ипо месеца. Следећа обуке:

Адвокатска комора Чачак, 10. септембар 2016. године

Адвокататска комора Београд, 5. октобар 2016. године

Адвокатска комора Ниш, 8. октобар 2016. године

Као предавач из области Радног права и Стварног права, која је по вама најбоља литература за спремање правосудног испита?

закон.

Ваше искуство са спремања правосудног испита?

Шта имате да поручите полазницима обуке?

Полагала сам правосудни испит пре 32. године. Писмени део испита исти је као и данас, док се усмени полагао у једном дану. Није било могуће делити испит у два дела, као што је данас. Могли сте да паднете највише два предмета и ако паднете више од два пали сте цео испит а ако сте пали два предмета можете на поправни. Испит је почињао од 8 часова ујутру и завршавао се око 3 сата после поноћи. У то време није било обука за спремање правосудног испита. Били су приручници, не могу да се сетим ко је био издавач, и учило се из приручника и закона. Ја сам највише користила законе. Читајући примедбе полазника обуке, које су се односиле на то зашто нисмо боље упознати са начином испитивања на правосудном испиту. Отворило је питање да ли предавач треба да иде и слуша правосудни испит и да буде обавештен о свему везаном за правосудни? Сматрали смо да наша обука не треба да буде буквална припрема да сада вама неко препричава и учи вас како ће неко да вас пита на правосудном испиту јер у суштини, ви теорију морате сами научити. Замисо обуке је да ми помогнемо да ствари разумете боље кроз неке примере и разговор. За следећу јесен информисаћемо се више о питањима која питају. Такође је тражено да се повећа фонд часова. Број часова утврђен је на основу времена који смо имали на располагању. Нама се много свиђа рад са вама, преносећи утиске својим колегама и они су пожелели да буду предавачи. Тако да је могуће да имамо по два предавача у току дана, и да једно предавање траје два или два ипо сата.

Приправницима бих поручила да ниједна едукација није вишак. Не могу да кажем да ћу будуће обуке за припрему павосудног испита у Академији, бити најбоље обуке. Али сматрам да ће бити најбоља обука за припрему за адвокатуру.

У будућности, мењаће се Закон о полагању правосудног испита. Вероватно ће се полагати адвокатски и судијски испит. То ћу бити два раздвојена испита. Ко се спрема за судије и тужиоца полагаће судијски испит, а ко се спрема за адвоката полагаће адвокатски испит.

Ми се спремамо да у будућности почетна обука буде обавезна, због тога постављамо темење Адвокатске Академије. Поред обуке и појединачних предавања, желимо да радимо специјализације, обука запослених у адвокатским канцеларијама, енглески језик за правнике итд. Интересовање адвокатских приправника не треба да буде само на тој обуци за полагање правосудног испита. Од јесени биће доста семинара, кусева, предавања на којима могу да присуствују и адвокатски приправници потпуно бесплатно.

Када сте одлучили да постанете адвокат?

Каква је професија адвоката?

Потичем из адвокатске породице. Мој деда је био адвокат, као и отац, тако да сам од малена знала да ћу бити адвокат, такође и ћерка ми је адвокат. Код мене није било дилеме, вероватно због породичне традиције.

За мене не постоји лепше занимање од адвоката. Та свест да неком помажете, да штитите нечија права, сваки дан је динамичан, посао није везан искључиво за канцеларију, упознајете масу људи, увек сте у покрету, немате никад потребу за променом занимања, јер су сваки пут разлићити клијенти као и ситуације. Ако занемаримо, да је посао адвоката тежак и напоран, јер се од вас стално тражи да се усавршавате, посао је и даље јако занимљив.

Какав је положај жена у адвокатури?

Жене у адвокатури могу да успеју али много теже од мушкараца. Разлог се налази у менталитету и традицији, и даље постоји тај неравноправни третман мушкараца и жена у било којој професији па и у адвокатури. Пошто сам адвокат 28 година, могу да кажем да када сам се уписала у именик адвоката у Чачку, било је 21 адвокат од којих је било 3 жене и 18. мушкараца. Данас је однос пола пола. Када погледате статистичке податке о броју жена и мушкараца у адвокатури, и даље воде мушкарци због тих ранијих генерација, који су и даље активни адвокати.

Постоји једна изрека у адвокатури „Сваки клијент личи на свог адвоката“. Односно када бира адвоката бира га према свом начину размишљања, и по препоруци, али првенствено према оном што он сматра да му треба и ко може да му помогне.

Није ни у једном послу жени исто као и мушкарцу, али то није препрека да се не успете у адвокатури. Важно је да сте вредни, амбициозни, упорни и истрајни у својој замисли. У адвокатури је најважнији протек времена. Ништа не долази брзо, најмање 5. година треба да прође да би се видели неки разултати и ви доказали, јер вам треба најмање 5 година за било коју парницу да је завшите а камоли шта друго. Али поштен рад, понашање по кодексу, стално усавршавање увек даје резултате, и то нема везе да ли је неко мушкарац или жена.

КОМЕНТАТИ ПОЛАЗНИКА ОБУКЕ:

Иван Јевтић, Пожаревац

Обуку за припрему правосудног испита, који је одржана на Академији у периоду од 09.03.2016. године до 22.06.2016. године, помогла ми је пре свега да извршим рекапитулацију теоријских знања које сам стекао на Правном факултету у Нишу, тако и да обновим материју коју сам обрађивао спремајући се за правосудни испит претходних месеци кроз законске прописе и приручнике предвиђене за припрему испита. Поред напред изнетог, нагласио бих да су ми излагања предавача посебно помогла да поједине теоријске институте са којима се нисам сусретао у практичном раду, схватим на свеобухватнији и јаснији начин.“

Уписан у Адвокатску комору Пожаревац, о1.07.2013. године.

принципал: адвокат Иван Стефановић

адв. приправник Марко Влаисављевић, Београд

На самом почетку свог обраћања желим да се захвалим Андреји Бошковић на афирмативној причи о значају семинара за сваког младог правника који се упушта у подухват полагања правосудног испита.

Даље, истакао бих да нисам присуствовао семинару од почетка (јер сам сазнао за семинар тек пред сам крај), што ме није одвратило да одем и присуствујем.

Мени је време проведено на семинару значило, у смислу да сам се сусрео са другим колегама које муче иста питања и дилеме као и мене, а свакако сви имамо исти циљ.

Посебно бих нагласио да су предавачи на семинару заиста предусретљиви и да су увек одговорили на постављена питања, а значајним сматрам да су од полазника семинара тражили да активно учествују.

Неко посебно освртање на детаље препустићу оним колегама који су семинару присуствовали од почетка.

Свакако, семинар сматрам одличном идејом, и придружујем се колегама који имају речи хвале.

Такође, захваљујем се свим предавачима и верујем да ће идеја о организовању семинара у будућности опстати.

адв. приправник, Андреја Бошковић

Када сам добила информацију да ће се одржати бесплатна обука за спремање правосудно испита, била сам у исто време срећна и скептична. Срећна, јер је омогућавањем обуке показано да ми, приправници, нисмо бројеви легитимација заведених у именик различитих Адвокатских комора, већ да коморе кроз Адвокатску академију желе да нам помогну да што лакше и брже савладамо правосудни испит како би постали будући адвокати. Скептична сам била поводом речи „бесплатно“, јер када се тако каже мале су шансе да ће бити квалитетно. Очекивала сам, честу промену предавања, недолазак предавача или предаваче који нећу умети да пренесу своје знање. Међутим, догодиле су се супротне ствари. Предавања су била редовна а предавачи инзваредни. Предавачи су се трудили да поред излагања материје за правосудни, дају нам поучне и корисне савете из адвокатуре. Размењивали смо информације и покушали да заједно дођемо до решења. По мени, највећи успех ове обуке односи се на њено територијално простирање. Јер се тежи да се и адвокатским приправницима ван Београда омогући да се у њиховим градовима одржава бесплатна обука за полагање правосудног испита.

Предавачи на семинару:

Кривично право: адв. Владимир Маринов, адв. Божидарка Стојаковић, адв. др Вељко Делибашић, адв. Југослав Тинтор, адв. Јасмина Микић, адв. Александар Поповић, адв. Александар Ђорђевић, адв. Ђуро Чепић.

Грађанско процесно право: адв. Војкан Симић

Закон о извршењу и обезбеђењу: адв. Мирјана Димиртијевић

Наследно право и Породично право, адв. Петар Учајев,

Грађанско право- општи део: адв. Љубица Томић

Радно право и Стварно право: адв. Јасмина Милутиновић

Уставно право: адв. мр Данило Пашајлић

Управно право: адв. мр Петар Крчмар

Међународно приватно право: адв. др Владимир Ђерић и адв. др Мирослав Пауновић

Привредно право: адв. др Мирослав Пауновић, адв. Весна Живковић, адв. Милана Козомара, адв. др Јелена Газивода.

Облигационо право: адв. Ненад Војновић

 

Аутор интервјуа: адв. приправник, Андреја Бошковић

+ Тренутно нема коментара

Додајте ваш


CAPTCHA Image
Reload Image